zaterdag 12 juli 2014

Te druk om niet te schilderen

Enige tijd voordat mijn boek 'Het begrijpen is te wonderbaar' verscheen, had ik het, samen met mijn man, erg druk met het jeugdwerk van onze gemeente.
Te druk... al zeker 15 jaar.
Leuke projecten zoals het organiseren van kerstmusicals, het leiding geven aan een kinder- en tienerkoor, organisatie van concerten samen met fantastische teams... het slokte enorm veel tijd op naast de tekenlessen die ik gaf op mijn eigen tekenschool. Tijd die kostbaar bleek te gaan worden.

Voordat mijn kinderen kwamen, hield ik mij regelmatig bezig met symbolisch tekenen. Ik merkte dat mensen hierdoor bemoedigd werden. Toch raakte het steeds verder op de achtergrond en koos ik voor andere dingen. Het is niet zo dat ik nu denk dat dit fout is geweest, want mijn leven en dat van mijn gezin zijn hierin door God bemoedigd en gezegend, maar soms kostte het ook heel veel strijd. En dat gaat bij zo'n typetje als ik ben toch behoorlijk ten koste van je gezondheid. Ik zal er verder niet over uitweiden. De afbeelding hieronder brengt alles perfect onder woorden :)
Het geduld van God

Steeds meer bracht God het in mijn gedachten om het symbolisch schilderen weer op te pakken. Jarenlang heb ik dit genegeerd want dit kon er uiteraard niet meer bij qua dagindeling. ;)
Totdat God het met oneindig geduld en humor van mijn hoofd in mijn hart wist te brengen: "Het moet er ook niet bij, alles moet er áf en dan kan ik jou gaan gebruiken zoals ik de komende tijd voor ogen heb."
En toen ik die beslissing genomen had en mijn hand in de hand van God gelegd had, ontstonden er de mooiste schilderijen waarmee ik mezelf en anderen heb kunnen bemoedigen en verwonderen.

Jaloers

Een lieve kennis uit één van de fantastische teams genoemd aan het begin van dit blog, zei ongeveer een jaar later: "Ik ben zo jaloers op jou. De rust die je nu moet ervaren sinds je alles neergelegd hebt en je helemaal op het schilderen toegelegd hebt..."
(Slik...)
Inmiddels hadden er vele interviews, radio en tv opnames, beurzen, signeersessies, lezingen en exposities plaatsgevonden.
Het werk was niet hetzelfde, maar het gevaar was groot dat het weer dezelfde kant op ging.

Plannen

Als ik iets niet kan dan is het plannen. Althans als het mijzelf aangaat. Zet me aan het hoofd van dat fantastische team en alles loopt op rolletjes. Zet me met een commissielid aan de telefoon voor een afspraak voor een lezing en ik schuif alles in mijn agenda van hot naar her en prop desnoods 3 lezingen in een week. De benodigde me-time is dan helemaal ver te zoeken en schilderen? Geen tijd voor. Te druk.


Maar onder het motto: Wat je niet kunt, kun je leren, heb ik met veel vallen en opstaan een manier ontwikkeld om rust en ruimte in te bouwen. Ik plan deze namelijk ruim van te voren in door middel van een streep in mijn agenda.
Het vallen en opstaan deed zich voor als ik ter plekke niet meer naar die streep keek. Wat natuurlijk het systeem enigszins onderuit haalde ;)

Al mijn activiteiten staan altijd keurig ingepland (dat dan weer wel :)) maar nu zet ik daar ook voorbereidingstijd bij. Dan hoeft dat ook niet meer tussendoor te gebeuren om 10 uur 's avonds en is wel zo prettig. En nog belangrijker: ik plan het schilderen in. Er valt altijd wel iets te schuiven maar vol is vol.

Te druk om niet te bidden

Het is voor mij noodzakelijk om dicht bij God te blijven. Ik verlang daar persoonlijk naar maar heb daarnaast Zijn Geest nodig om te schilderen en om lezingen te geven. Als er afstand tussen God en mij zou zijn, is dit voor mij niet mogelijk. 
Vaak hangt een druk bestaan samen met het laten schieten van tijd met God. Ik las daar eens dit citaat over: 
  

  
Nu is niet iedereen kunstenaar maar we zijn wel allemaal geheiligden in Christus Jezus. 
Gehaastheid maakt je kapot! Zoek rust bij God!

Ik ben nog helemaal niet 
zoals ik zou moeten zijn,
maar ik dank God 
dat ik niet meer dezelfde ben als vroeger.
Als ik God blijf bidden en vragen
me te veranderen naar Zijn wil,
dan zal ik op een dag zijn
zoals ik moet zijn in mijn leven met de Heer.
Ik zeg niet dat ik beter ben dan een ander -
ik ben alleen beter dan wie ik vroeger was.
Frances Kelly


Lieve groet,
Linette

www.linettetrapman.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten